Csalános mákos kertész szappan

1. Hárs és bodzaolaj készítése szárítmányból: 2-3 dl olivaolajat tegyünk egy fedeles jénai edénybe, keverjük bele annyi szárított bodza- és hársvirágot amennyit tudunk. Vízfürdő fölött tartsuk a keveréket 3 órán keresztül 50-60 fokon. Amikor kész tésztaszűrőn szűrjük le.

2. Szedjünk megbízható helyről ( a legforgalmasabb árokpart nem biztos, hogy a legjobb) 1-2 csokornyi friss csalánt. Mossuk meg, aprítsuk fel és annyi vízzel amennyi ellepi turmixoljuk össze. A csalánpépet kávéfilteren vagy sűrű vásznon szűrjük át.

3. Amikor elkészült a gyógynövényes olaj és lecsepegett a csalánlé (kicsit nyomkodjuk is ki) készítsük el a lúgoldatot (feltétlenül olvassuk el a biztonsági szabályokat pl itt):

a csalánlevet, ha szükséges egészítsük ki szűrt esővízzel 380 g-ra, adjunk hozzá 143,5 g NaOH-t várjunk míg feloldódik és visszahűlik 50 fokra

4. miközben a lúgoldat hűlik melegítsük össze a zsírokat egy rozsdamentes, vagy zománcozott edényben: 100 g hárs és bodzaolajat, 250 g kókuszzsírt és 650 g disznózsírt

5. Amikor a lúg és a zsiradékok is kb. 50 fok körül vannak, öntsük a lúgot a zsírokhoz és botmixerrel kezdjük el kidolgozni a "szappant", szinte azonnal szappanosodni kezd

6. addig turmixoljuk, míg pudingszerű állagúvá válik a massza, ami megtartja a tetejére húzott csík formáját

7. adjunk a masszához min. 1 dl mákot és 25-30 csepp teafa illóolajat keverjük el alaposan fakanállal

8. öntsük a szappant formába és takargassuk be, hogy lassan hűljön

9. 24- 48 óra múlva borítsuk ki a formából és szeleteljük fel 

10. legalább még 4 hétig hűvös, szellős helyen hagyjuk érni a szappanokat

A szappan készítéshez ezt a kalkulátort használtam. A csomagoláson nem a minőségmegőrzés vége, hanem a használat kezdete látható!!!!!