Csalános mákos kertész szappan

1. Hárs és bodzaolaj készítése szárítmányból: 2-3 dl olivaolajat tegyünk egy fedeles jénai edénybe, keverjük bele annyi szárított bodza- és hársvirágot amennyit tudunk. Vízfürdő fölött tartsuk a keveréket 3 órán keresztül 50-60 fokon. Amikor kész tésztaszűrőn szűrjük le.

2. Szedjünk megbízható helyről ( a legforgalmasabb árokpart nem biztos, hogy a legjobb) 1-2 csokornyi friss csalánt. Mossuk meg, aprítsuk fel és annyi vízzel amennyi ellepi turmixoljuk össze. A csalánpépet kávéfilteren vagy sűrű vásznon szűrjük át.

3. Amikor elkészült a gyógynövényes olaj és lecsepegett a csalánlé (kicsit nyomkodjuk is ki) készítsük el a lúgoldatot (feltétlenül olvassuk el a biztonsági szabályokat pl itt):

a csalánlevet, ha szükséges egészítsük ki szűrt esővízzel 380 g-ra, adjunk hozzá 143,5 g NaOH-t várjunk míg feloldódik és visszahűlik 50 fokra

4. miközben a lúgoldat hűlik melegítsük össze a zsírokat egy rozsdamentes, vagy zománcozott edényben: 100 g hárs és bodzaolajat, 250 g kókuszzsírt és 650 g disznózsírt

5. Amikor a lúg és a zsiradékok is kb. 50 fok körül vannak, öntsük a lúgot a zsírokhoz és botmixerrel kezdjük el kidolgozni a "szappant", szinte azonnal szappanosodni kezd

6. addig turmixoljuk, míg pudingszerű állagúvá válik a massza, ami megtartja a tetejére húzott csík formáját

7. adjunk a masszához min. 1 dl mákot és 25-30 csepp teafa illóolajat keverjük el alaposan fakanállal

8. öntsük a szappant formába és takargassuk be, hogy lassan hűljön

9. 24- 48 óra múlva borítsuk ki a formából és szeleteljük fel 

10. legalább még 4 hétig hűvös, szellős helyen hagyjuk érni a szappanokat

A szappan készítéshez ezt a kalkulátort használtam. A csomagoláson nem a minőségmegőrzés vége, hanem a használat kezdete látható!!!!!

 

Keresés

Elérhetőség

Ha kérdésed vagy véleményed van (akár jó vagy rossz) erre a címre bátran írhatsz:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2024. április 19. péntek
Emma
A Nap kel 05:51-kor,
nyugszik 19:48-kor.

Címkék

SK  advent  adventi dísz  ajándék  alacsony GI  alma  aszalt paradicsom  asztaldísz  batáta  befőtt  befőzés  bodza  burgonya  chop suey greens  citromfű  család  csalán  csalánleves  csirkemell  csokor  csomagolás  cukkíni  dekoráció  dísz  díszalma  ehető krizantém  esküvő  fokhagyma  gersli  graham liszt  grill  gyors  gyömbér  gyümölcslé  gyümölcsnektár  hagyma  hamburger  házi  házi tartósítás  hógömb  húsmentes  húsvét  joghurt  kakukkfű  karácsony  keksz  keksznyomda  kenyér  kert  konzerv  koszorú  kukoricaliszt  kókusz  kókuszzsír  környezetbarát  környezetvédelem  körte  kövér porcsin  lazac  lekvár  lencse  lepény  leveles tészta  leves  mandula  maradék hasznosítása  marcipán  medvehagyma  megfázás  menta  morzsasüti  muffin  máj  mák  méz  mézeskalács  nyúlhús  nátha  olaj  olcsó  palacsinta  paprika  paradicsom  pite  polc  pulyka  pékáru  rozmaring  ruhatárolás  rágcsálni való  sajt  sajttorta  savanyú leves  szappan  szilva  szilveszter  szódagyurma  születésnap  sárgabarack  sós  sós rágcsálni való  sült  sült vér  tartósítás  tavasz  tejföl  teljes kiőrlésű liszt  teríték  tojás  torta  tárolás  tészta  tökmag  uborka  vanília  varrás  veteményezés  vetőmag  vágott virág  zserbó  zöldbab  árpa  árpagyöngy  árpaliszt  édesburgonya  újhagyma  újrahasznosítás  ünnepek  
FaceBookInstagram

Hegesztő

Az oldalon tapasztalható bárminemű működési hiba,

csakis az én figyelmetlenségemből adódik,

az oldal tulajdonosa nem tehet róla,

így kérem panaszaikkal hozzám forduljanak:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Látogatói Számláló

780567
mama226
tegnaptegnap521
ezen a hétenezen a héten1396
ebben a hónapbanebben a hónapban2396
összesenösszesen780567

Lábléc

Copyright © 2024 Szürke Kis Veréb. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU General Public License alatt kiadott szabad szoftver.
Személytelen magyar verzió: Varanka Zoltán - NovoPortal