Citromos háziszappan

Hozzávalók: 25 dkg mészpor, 26,6 dkg mosószóda, 75 dkg disznózsír, 25 dkg kókuszzsír, 1,5 l (lágy)víz

 

A mészport és a mosószódát 1,5 l meleg vízben feloldottam és a forrástól számított néhány percig főztem is (2 literes rozsdamentes fazekat használtam és egy nagyobb rozsdamentes kanalat a kevergetéshez). Amikor kihűlt sűrű szövésű vásznon átszűrtem. (Olyan érzésem volt, hogy az összes meszet visszaszűrtem, végül 1 liter oldatom maradt. Kémia labor hiányában előkotortam az 1984-ben lejárt szavatosságú lakmuszpapírt és megmértem a pH-t, eredmény: 11. Kíváncsiságból megmértem a férjem által készített hamulúg pH-ját is eredmény:11.)

Az oldatot 4 literes fazékban feltettem melegedni és hozzáadtam az 1 kilónyi zsiradékot. Szépen melegedett, zsírok elolvadtak és rövid idő után sárgás túró szerű valami jelent meg a tetején. A fazekat áttettem a legkisebb gázrózsára a lehető legkisebb lángon melegen tartottam (méréseim szerint 106-108 fokon), mert úgy emlékezetem, hogy nem szabad túlmelegíteni. Túrószerű anyag időnként szaporodott, kevergetés hatására krémesedett, de 2,5-3 óra főzés után se láttam lényeges szappanosodást. Fentebb vettem a lángot. A túrószerű anyag elkezdett kisimulni és alatta olyan hangon forrott az oldat, mint zsírsütésnél a töpörtyű. Kb. 20 perc után (folyamatosan kevergettem) az egész anyag pudingszerűvé vált, de még mindig nem láttam szappanszerűnek. Víz már nem volt alatta, öntöttem hozzá kb. 1-1,5 dl-nyi hamulúgot. Ezt gyorsan felvette az anyag, szépen kisimult és szappanszerűnek látszott. Levettem a tűzről, hagytam kicsit hűlni és adtam hozzá citrom illóolajat. Vászonnal bélelt fakeretbe öntöttem, amit egy tepsibe állítottam és összegyűrt újságpapír galacsinokkal vettem körbe (hőszigetelés), próbáltam elsimítani, de ez már kicsit nehezen ment. Betakartam egy kötött pulóverrel és másnap reggelig hagytam hűlni.

A formából nem borítottam ki, hanem a vászonnal együtt kiemeltem. Kibontottam és késsel felszeletem. Papírba csomagolva hagyom érni.

Nem tudom, hogy elkészült szappanom rendelkezik-e zsír vagy lúg felesleggel, de kellemes enyhén citromos az illata és habzik! Kézmosásra próbáltam az edény faláról begyűjtött maradékból összegyúrt szappangombócot: a zsíros konyhai szennyeződésekkel egészen jól elbír. A "szép" darabokat még érlelem.